Familie portretten deel 1

Na ruim twee jaar loop ik hier nog steeds tegen een taalbarrière aan. Mijn Afrikaans is op z’n best ‘medium’ te noemen en veel van mijn collega’s speken in eerste instantie Sotho.

Wanneer ik naar hun kinderen informeerde kreeg ik steeds meer het gevoel dat we het niet over hetzelfde hadden. Soms kwamen 5 namen ter sprake, dan weer 3 en het jaar daarop waren het er weer 5.

Niet alle families zijn hier nog compleet. Ouders werken ver weg en komen eenmaal per maand thuis, of zijn soms helemaal niet meer in beeld.

Onder directe familie vallen dus niet alleen kinderen en ouders, maar kunnen ook neefjes en nichtjes, kleinkinderen of stamboom technisch nog ‘verder verwijderde’ familieleden vallen. Iedereen woont bij elkaar, door elkaar en met elkaar.

Ik liep met het idee rond familieportretten te maken, maar dat is dus niet zo afgekaderd als ik me had voorgesteld. Met enkel de vraag ‘wie is je familie’ heb ik het dus aan hen overgelaten wie in beeld komt.

Los van dat dit de eerste keer is dat ik een externe flitser mee heb op locatie ook enorm spannend omdat ik eerder niet zelfstandig de Townships in mocht. Ik weet nog steeds niet waarom het nu wel kan, maar aangezien we daar taaltechnisch al helemaal niet uit gaan komen toch maar de gok gewaagd.

Volledige serie HIER


  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon